Miopia la copii este o afecțiune oculară care se caracterizează prin dificultatea de a vedea clar obiecte aflate la distanță. În mod normal, imaginea ar trebui să se formeze direct pe retină, dar în cazul miopiei, imaginea se formează în fața retinei, ceea ce duce la vedere neclară.
Există riscuri ca miopia să evolueze și să devină mai gravă în timp.
Factorii care pot contribui la evoluția miopiei la copii includ: factori genetici (dacă părinții sunt miopi, există un risc mai mare ca și copilul să dezvolte miopie), utilizarea excesivă a ecranelor și lipsa de activitate fizică în aer liber.
Pentru a trata miopia la copii, este important să îi consultăm pe specialiștii în oftalmologie. Aceștia pot recomanda diverse metode de corecție a miopiei, cum ar fi ochelari sau lentile de contact. Uneori, în cazuri mai avansate, se poate lua în considerare și intervenția chirurgicală.
Referitor la utilizarea ecranelor, există studii care sugerează că expunerea prelungită la ecrane poate agrava miopia la copii. În acest sens, se recomandă ca timpul petrecut în fața ecranelor să fie limitat și să fie implementate pauze regulate pentru a reduce oboseala ochilor.
Caz clinc:
Detaliere etape caz:
2022.09.07- INIȚIAL
– OD – ochi drept: 5,25
– OS – ochi stâng: 4,50
– F.O = fund de ochi- “papila cu contur nazal șters”= inflamație, edem, de diferite CAUZE
– s-au recomandat lentile pentru corecție, pe care a început să le poarte
2022.10.12
Control 1 – STAȚIONAR – față de investigațiile anterioare
Aceasta ar putea sublinia fie că ochelarii/fie că dispozitivul Qvibe a acționat (sau ambele), deoarece boala nu s-a agravat, este STAȚIONARĂ!
Control nr.2: 2023.10.11
– aproximativ la un an după purtarea lentilelor
– de aprox 10 luni nu a mai fost purtat dispozitivul Qvibe, decât cele 2 luni INIȚIAL!
CONCLUZIE: chiar dacă au fost purtate lentilele, în această perioadă dioptriile au CRESCUT cu 0,25 pe fiecare ochi, deci situația s-a agravat!
În perioada inițială în care au fost purtare și lentilele și dispozitivul QVibe, dioptriile NU au crescut și edemul și inflamația evidențiate la F.O au fost STAȚIONARE, ceea ce subliniază eficiența dispozitivului Qvibe în primele două luni!
Referitor la utilizarea ecranelor, există studii care sugerează că expunerea prelungită la ecrane poate agrava miopia la copii – ceea ce s-a și întâmplat în cazul de față. În acest sens, se recomandă ca timpul petrecut în fața ecranelor să fie limitat și să fie implementate pauze regulate pentru a reduce oboseala ochilor.
Este foarte important să nu întrerupem tratamentul (așa cum s-a întâmplat în acest caz după două luni de la inițiere). Întreruperea terapiei Qvibe poate duce la o evoluție negativă a miopiei și poate complica tratamentul ulterior. De aceea, este necesară consultarea unui specialist înainte de a lua o decizie în acest sens.
Dacă un copil suferă de oboseală la școală și se concentrează să vadă la tablă, ar fi indicat să se investigheze cauza disconfortului ocular. Un dispozitiv precum Qvibe, care minimizează efectul factorilor stresori precum ecranele și concentrarea prelungită în sala de clasă, poate oferi protecție suplimentară ochilor copilului. Utilizarea acestui dispozitiv poate ajuta la menținerea miopiei într-un stadiu stabil sau chiar la scăderea dioptriilor, așa cum s-a observat în cazul copilului care a purtat dispozitivul timp de 2 luni.
Este important să luăm în considerare și o variantă noninvazivă pentru regenerarea țesutului ocular, cu efecte pe termen lung. Având în vedere vârsta fragedă a copilului și implicațiile pe termen lung ale evoluției bolii, este necesară o abordare integrată și consultul constant al specialiștilor pentru a alege cea mai potrivită variantă de terapie.
IMPORTANT să reținem: corectarea miopiei la vârsta adultă poate fi mult mai dificilă sau chiar imposibilă în unele cazuri! De aceea, este crucial să fim consecvenți în tratament și să primim sfatul medicilor înainte de a lua decizii care pot influența evoluția bolii.
Vă mulțumim pentru încrederea acordată! Sperăm că acest caz vă va încuraja să nu întrerupeți terapia atunci când observați îmbunătățiri și să solicitați întotdeauna părerea avizată înainte de a face modificări în tratamentul copilului.
RECOMANDARE
- Dispozitiv Qvibe
- Terapie biofeedback
Definitie:
PAPILA (lat. papilla = papila), formațiune anatomică ușor proeminentă; ~ optica sau discul optic este o suprafață ovalară cu un diametru de 1,5 mm, cu centrul ușor excavat. La nivelul papilei, n. optic părăsește globul, fibrele sale traversând lama ciuruită. Colorația sa albicioasă este datorată mielinei care mai există la acest nivel unde apar și vasele retinei; ~ își modifică aspectul în condiții patologice: proeminența și cu marginile șterse în „staza”, proeminență ce se apreciază în dioptriile pozitive cu care se poate examina clar (de la +3, +4D se socotește staza); hiperemia și un edem de +1D sau +2D se întâlnește în inflamațiile anterioare ale n. optic, la care se adaugă și o scădere mare de vedere; o papilă cu excavație mare, cenușie și cu vase ce fac cot când ies din papilă este caracteristică pentru glaucom; o papilă cu margini bine conturate dar decolorată, cu aspect de „coală de hârtie” este caracteristică pentru atrofie. În miopiile mari, progresive, papila apare cu diametre mari, lărgită și cu depunere de pigment marginal.